Onthulling Homomonument (1987)
Tijdens de tweede wereldoorlog gold in bezet Nederland de Duitse wet die homoseksualiteit verbood: paragraaf 175. Hoewel er anders dan in Duitsland weinig Nederlandse homo’s en lesbiennes op grond van deze wet zijn opgepakt en naar concentratiekampen gestuurd, vond men in de jaren 70 dat de vervolging van homo’s en lesbiennes tijdens de nazi-tijd moest worden herdacht met een monument.
Dit monument mocht geen zielig standbeeld op een sokkeltje worden. Uiteindelijk werd het ontwerp van Karin Daan gekozen die bestond uit drie roze driehoeken die samen één grote driehoek vormden. Heden, verleden en toekomst werd op deze manier gesymboliseerd, want zolang er nog mensen op deze aardbol worden vervolgd om wie ze zijn is het monument nodig. De tekst op één van de driehoeken ‘naar vriendschap zulk een mateloos verlangen’ komt uit een gedicht van de Nederlandse auteur Jacob Israel de Haan die al rond 1900 heel vanzelfsprekend over de herenliefde schreef.
Tegenwoordig wordt het monument gebruikt door de lhbti gemeenschappen om te herdenken, te demonstreren en te vieren. Vaste herdenkingen zijn de nationale dodenherdenking op 4 mei en transgendergedenkdag op 20 november. Vaste feesten zijn op koningsdag (27 april), bevrijdingsdag (5 mei) en Amsterdam Pride (het eerste weekend van augustus). Ad hoc worden er herdenkingen en demonstraties gehouden.
Bekijk hier de website van het Homomonument
Volg het Homomonument op Facebook
<< Terug naar de agendaEvenement details
- Datum
- 5-09-2020
- Locatie
Homomonument op Westermarkt in Amsterdam