Dit was Paarse Vrijdag 2017
Paarse Vrijdag is de dag waarop scholieren en studenten paars dragen naar school om zo steun voor de doelen van de GSA te laten zien. In Nederland wordt de dag sinds 2010 ieder jaar op de tweede vrijdag van december gehouden.
LET OP! De eerstvolgende Paarse Vrijdag valt op 14 december 2018. Kijk hier
Rond de eerste week van november wordt het thema van Paarse Vrijdag bekend gemaakt en kunnen actiepakketten besteld worden. In deze actiepakketten zitten in ieder geval posters en paarse polsbandjes die je kunt gebruiken om Paarse Vrijdag op jouw school kracht bij te zetten.
Het thema van Paarse Vrijdag 2017 was: Draag paars om te laten zien dat je niet in hokjes denkt
Een impressie van hoe Paarse Vrijdag 2017 eruit zag vind je volop in de media, een greep uit het aanbod:
En ook kwam het GSA Netwerk op de dag zelf met een speciale Paarse Vrijdag nieuwsbrief
Hieronder zie je de campagne van Paarse Vrijdag 2017 met een paar algemene tips:
Je bepaalt als GSA helemaal zelf hoe jouw school Paarse Vrijdag viert.
Wordt het in de pauze één groot feest met dj’s in de kantine? Ga je als GSA de klassen rond met een spannende quiz of met een idiote powerpoint? Hangt je school vol paarse ballonnen en vlaggen? Bak je paarse pannenkoeken en deel je paarse limonade uit? Sta je klaar met paarse schmink en paarse haarspray om mensen die zijn vergeten iets paars aan te trekken toch nog iets paars te kunnen geven? Gaan je docenten in hun lessen aandacht aan Paarse Vrijdag geven? Spreekt de schoolleiding zijn steun uit voor de GSA?
De uitdaging is om op vrijdag 8 december zoveel mogelijk mensen in het paars naar school te krijgen.
Sommige mensen zien andere mensen alleen als extreme stereotypen. Ze hebben een heel duidelijk beeld van hoe anderen zouden moeten zijn. Alsof andere mensen in hokjes passen waar ondermeer een bepaald uiterlijk en gedrag bij horen. Dit noemen we ‘hokjesdenken’.
Deze mensen raken bijvoorbeeld helemaal in de war als een meisje kort haar heeft, of als een jongen make-up draagt, of als ze niet kunnen zien of iemand een jongen of een meisje is.
Hokjesdenken maakt het leven superoverzichtelijk, maar zorgt er ook voor dat je anderen niet ziet voor wie ze zijn. Een mens is namelijk altijd veel meer dan alleen maar een stereotype.
Laat je dus verrassen en moedig iedereen aan om volledig zichzelf te zijn. Zonder aannames, zonder vooroordelen. Laat jezelf en anderen vrij.
Op Paarse Vrijdag vier je individuele vrijheid. Dus los van wat andere mensen over je denken, hoe ‘mannelijk’ of ‘vrouwelijk’ je zou moeten zijn of zou moeten gedragen.
TIP 1: Kom snel bij elkaar als GSA om te bespreken wat je wilt gaan doen op Paarse Vrijdag, en hoe het te organiseren. Ga je de school versieren? Zorg je voor een dj in de grote pauze? Zijn er optredens? Is er een meest originele Paarse outfit verkiezing?
TIP 2: Voor veel zaken heb je de toestemming van de schoolleiding nodig, zorg ervoor dat je die toestemming hebt. De meeste scholen hebben budget speciaal voor dit soort dagen. Schroom niet om daar naar te vragen, zodat je massa’s paarse ballonnen, slingers en kauwgomballen kunt aanschaffen.
TIP 3: Zorg ervoor dat zoveel mogelijk mensen meedenken en meehelpen om van Paarse Vrijdag een succes te maken. Begin nu al met plannen maken en voorbereiden zodat je niet op het laatste moment ineens alles moet doen.
TIP 4: Als iedereen ruim van te voren weet dat het op vrijdag 8 december Paarse Vrijdag is, heeft iedereen tijd om ook daadwerkelijk in het paars te komen. Zorg voor een beloning als iemand zijn best heeft gedaan, en kondig dit aan!
TIP 5: Reclame maken voor Paarse Vrijdag kan op verschillende manieren. Sommige GSA’s mogen gebruik maken van de intercom, of op de digitale borden Paarse Vrijdag aankondigen. Een andere simpele manier is door een week van tevoren de klassen langs te gaan, iedereen een mailtje te sturen of flyers in lockers te stoppen.
TIP 6: Mentoren en andere docenten vinden het vaak geen probleem om hun lessen aan te passen, als ze maar vroeg genoeg weten wanneer het Paarse Vrijdag is. Op scholen met een dagopening is het niet vreemd om op Paarse Vrijdag juist aandacht te vragen voor gender en seksuele diversiteit.
Foto: GSA Sorghvliet, winnaar Paarse Vrijdag 2016
WEDSTRIJD:
Hoeveel mensen krijgt jullie GSA in het paars op de foto?
Ook dit jaar is er weer een taart voor de GSA die de foto weet te maken met de meeste mensen in het paars.
TIP: Bekijk samen met een fotograaf van te voren wat een goeie plek zou zijn bij jullie op school, kondig het aan en plan een goed tijdstip zodat je op de dag zelf binnen een paar minuten iedereen op de kiek kan krijgen.
De foto moet op Paarse Vrijdag vóór 13:00 uur binnen zijn op gsa@coc.nl
En win die taart!
Zorg er niet alleen voor dat iedereen paars draagt op 8 december, maar organiseer ook iets opzienbarends.
Hou bijvoorbeeld een modeshow of deel prijzen uit voor de beste outfit. Hou een kennisquiz in de grote pauze, of organiseer een flashmob. Begin een paarse nagellak studio, maak een paarse muur in je school waar iedereen zijn/haar/hen bericht kwijt kan, schiet 10 confettikanonnen leeg in de kantine, laat een paarse rookbom afgaan in de gang. Huur een helicopter om paarse bloemen over het schoolplein te strooien, bedek alle ramen met doorzichtig paars folie. Kom in drag.
Hier staan verder nog een aantal acties waar je inspiratie uit kunt putten voor Paarse Vrijdag.
EXTRA – EXTRA – EXTRA
Ook dit jaar is er weer de Paarse Vrijdag Krant die door een enthousiaste groep vrijwilligers wordt gemaakt. Voor een klein bedrag kun je een oplage van de Paarse Vrijdag Krant bestellen op de speciale Paarse Vrijdag Krant website.
Dit jaar besteedt de Paarse Vrijdag Krant ondermeer aandacht aan seksuele diversiteit binnen de sport. Welke bekende sporters ze zullen interviewen is nog een geheim!
Wat je ook gaat doen op Paarse Vrijdag: maak er een feest van. Want wat of wie je ook bent, iedereen moet zichzelf kunnen zijn op school.
Welkom in onze tijd!
Wil je de Paarse Vrijdag posters downloaden? Dat kan! Er zijn twee formaten: klein en groot.
Klein (=1200×850 – 600KB): Poster 1 / Poster 2 / Poster 3 / Poster 4 / Poster 5 / Poster 6 / Poster 7 / Poster 8
Groot (=8000×5700 – 10MB): Poster 1 / Poster 2 / Poster 3 / Poster 4 / Poster 5 / Poster 6 / Poster 7 / Poster 8
Paarse Vrijdag wordt mogelijk gemaakt door COC Nederland
Met dank aan het Ministerie van OCW en HEMA