faq
Veelgestelde vragen
-
Is de webshop écht gratis?
Ja, de ‘Gratis Shop’ is helemaal gratis! Voor al het actiemateriaal uit de shop hoef je niet te betalen én er zijn geen verzendkosten. Je kunt dus kosteloos iets uit de shop bestellen. In de shop vind je het startpakket, posters, astronautflyers, stickers, handleidingen en nog veel meer. Je kunt eenvoudig aanklikken wat je wilt hebben en het wordt vervolgens gratis en zo snel mogelijk naar je toegestuurd. De bestelling kan naar het adres van je school gestuurd worden, maar ook naar je privéadres.
-
Mijn schoolleiding wil geen GSA. Wat moet ik nu doen?
Zoek hulp van buitenaf. Als leerling heb je altijd het recht om een groep op te richten. Helaas kan het voorkomen dat docenten en/of de schoolleiding moeilijk doen over een GSA. Ze vinden bijvoorbeeld dat er al een veilig schoolklimaat is en zien het nut er niet van in. In zo’n geval kun je contact opnemen met gsa@coc.nl of met de GSA coordinator in jouw regio. Zij kunnen je ondersteunen en van advies voorzien.
-
Ben ik veel tijd kwijt als ik een GSA start?
Dat bepaal je zelf. Je kunt zelf kijken hoeveel tijd je kwijt wil zijn aan de GSA. Hoeveel acties je organiseert, hoe groot de acties zijn en hoe vaak je bij elkaar komt: jullie hebben alles zelf in de hand. Ook hoeveel leden je hebt, bepaalt hoeveel tijd je kwijt bent aan de GSA. Als je veel leden hebt, kun je de taken over veel mensen verdelen.
Als GSA kun je genoeg dingen doen, zonder dat het veel tijd kost. Sommige acties zijn klein en vragen weinig voorbereidingstijd, zoals het ophangen van posters of het plakken van stickers. Ook de bijeenkomsten kosten vaak niet veel tijd. Jullie hoeven bijvoorbeeld niet elke week bij elkaar te komen, maar jullie kunnen ook eens per maand een bijeenkomst houden. Je kunt bovendien een bijeenkomst plannen tijdens de grote pauze!
-
Is de GSA het homoclubje van de school?
Nee. Een GSA is er niet alleen vóór iedereen, maar ook dóór iedereen. Dit betekent dus dat iedereen lid kan worden.
Het enige wat alle GSA-leden met elkaar gemeen hebben is dat ze vinden dat iedereen op hun school de vrijheid moet hebben om zichzelf te zijn. Ben je het daarmee eens? Dan kun je dus gewoon lid worden of een GSA opstarten.
-
Mag ik als leerling een GSA starten op mijn school?
Ja! Als leerling mag je zeker een GSA op jouw school starten. Bij GSA’s draait het om de leerlingen: het zijn de leerlingen die een GSA beginnen en ook de leerlingen die de acties uitvoeren. Soms worden ze geholpen en gesteund door een docent, maar het komt vooral vanuit de leerlingen zelf. Het is dus niet aan de school, maar aan de leerlingen om een GSA op te zetten. Vraag je je af waarom jouw school geen GSA heeft opgericht? Neem zelf initiatief en start een GSA!
-
Hoe start ik op mijn school een GSA?
Heel simpel: door het stappenplan te volgen of gratis het actiepakket te bestellen. Het startpakket helpt je met materiaal en het stappenplan geeft je informatie over hoe je een GSA kan starten. Dit zijn de stappen die de meeste GSA’s doorlopen:
Stap 1: Maak een groep.
Stap 2: Plan een bijeenkomst.
Stap 3: Bedenk je eerste GSA-actie.
Stap 4: Informeer de schoolleiding.
Stap 5: Voer je plannen uit.Natuurlijk kun je van het stappenplan afwijken. Elke school is anders, en datzelfde geldt voor de GSA’s. Je kunt dus ook helemaal op je eigen manier een GSA starten.
-
Welke acties kan mijn GSA uitvoeren?
Elke actie die je maar kunt bedenken en op school uit te voeren is. Doe in ieder geval mee aan één van de landelijke acties, zoals de Paarse Vrijdag of de International Day of Silence. Maar er zijn ook veel kleinere acties: je kunt posters ophangen, voorlichting geven, een feest geven, een flashmob organiseren of een stuk in de schoolkrant schrijven. Natuurlijk kun je ook helemaal zelf een actie bedenken en uitvoeren. Alles is mogelijk! Voor inspiratie voor een actie op jouw school kun je ook kijken in de lijst met acties.
-
Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn GSA meer leden krijgt?
Door leden te werven. Bij GSA’s geldt vaak: hoe meer leden, hoe groter en hoe meer acties je kunt organiseren. Het is dus logisch dat je als GSA steeds op zoek bent naar nieuwe leden. Het werven van leden is eigenlijk heel eenvoudig en kan op verschillende manieren: je kunt mensen aanspreken in de gangen of op het schoolplein, posters ophangen of de klassen rondgaan met een presentatie. Hier vind je meer voorbeelden en kun je inspiratie op doen.
-
Moet ik toestemming vragen aan de schoolleiding als ik een GSA wil starten?
Nee, maar het kan wel erg handig zijn. Elke leerling mag een club oprichten, dat kan niemand verbieden. Zelfs de schoolleiding niet! Toch is het informeren van de schoolleiding zeker aan de raden. Als zij weten wat je van plan bent, kunnen ze actief je plannen steunen en helpen als dat nodig is. Je kunt zelf langsgaan bij de schoolleiding, bijvoorbeeld de directie of een conrector. Je kunt natuurlijk ook een docent vragen als tussenpersoon.
Voor sommige acties heb je wel toestemming nodig. Als je posters op wil hangen, is het handig om langs de conciërge te gaan zodat hij ervan weet en ze niet meteen weghaalt. Ook als je bijvoorbeeld een mail wil rondsturen via de schoolmail, heb je toestemming nodig. Het verschilt per actie en per school waar je wel of geen toestemming voor nodig hebt. Twijfel je of je toestemming nodig hebt? Vraag het dan aan een docent.
-
Hoe zorg ik ervoor dat iedereen weet dat er een GSA is?
Door zichtbaar te zijn. Hoewel de GSA een geheime club kan zijn, is de GSA het meest effectief als je een groep bent waar iedereen zich bij aan kan sluiten. Zichtbaar zijn kan bijvoorbeeld door acties uit te voeren en ervoor te zorgen dat jouw GSA het gesprek van de dag wordt!
Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat de GSA het gesprek van de dag wordt: je kunt posters ophangen, voorlichting geven, als GSA-lid een button of T-shirt dragen of een mail rondsturen. Eigenlijk zorgt elke nieuwe actie ervoor dat je als GSA zichtbaarder wordt. Bekijk de lijst met acties voor inspiratie!
-
Is er op mijn school al een GSA?
Er zijn twee manieren om daar achter te komen: kijk op de landkaart of zoek op naam. Op de kaart en in de lijst staan alle actieve GSA’s van Nederland aangegeven. Je kunt dus precies zien of er op jouw school al een GSA is. Staat je school er niet tussen? Start dan zelf een GSA!
-
Wat voor acties kan mijn GSA doen tijdens de Paarse Vrijdag?
Alle acties zijn geschikt voor Paarse Vrijdag. Elke 2e vrijdag van december is het Paarse Vrijdag: de dag waarop leerlingen en docenten door het hele land paars dragen om te laten zien dat iedereen zichzelf mag zijn. Doe mee met jouw GSA en roep iedereen op om in het paars naar school te komen! De Paarse Vrijdag is een ideale dag om actie te voeren: hang posters op, deel flyers uit, geef voorlichting of organiseer een schoolfeest. Vrijwel elke actie is geschikt voor Paarse Vrijdag! Hier vind je meer voorbeelden van acties.
-
Hoe maak ik contact met GSA's in mijn regio?
Heel simpel: ga naar de homepagina en klik op je provincie in de kaart van Nederland. Vervolgens zoek je naar GSA’s in je omgeving. Ga naar hun profiel en klik op ‘neem contact op’
-
Hoe organiseer ik een regionale GSA-dag?
Stap 1 is even kijken of andere GSA’s in de buurt ook zin hebben in een regionale GSA-dag. Vervolgens neem je contact op met de GSA-coördinator van je lokale COC, mocht er geen GSA-coördinator in jouw regio zijn dan kun je contact opnemen met het GSA Team.
-
Hoe leer ik de mensen van het COC bij mij in de buurt kennen?
Het GSA Netwerk wordt mogelijk gemaakt door COC Nederland. Ook bij jou in de buurt is een lokaal COC actief. Ben je benieuwd wat het lokale COC voor jou kan betekenen, bel, stuur een mail of ga op bezoek! Alle contactgegevens vind je hier (even doorscrollen naar ‘in jouw regio’)
-
Ik heb een andere vraag
Stuur een mail naar gsa@coc.nl. Zij kunnen je vraag beantwoorden of je helpen met advies en ondersteuning.
Het GSA Netwerk wordt mogelijk gemaakt door COC Nederland