Day of Silence

Op 23 april 2021 zou het Day of Silence zijn, de dag dat je je mond houdt om aandacht te vragen voor de gevolgen van pesten. In verband met de onzekerheid of GSA’s deze actie goed kunnen voorbereiden gaat Day of Silence 2021 helaas niet door.

Day of Silence 2021 gaat niet door!

Op Day of Silence 2019 hield je 12 uur lang je mond om stil te staan bij de gevolgen van pesten.

Hieronder vind je de campagne van Day of Silence 2019

 

De Day Of Silence is de landelijke GSA bewustwordingsdag tegen pesten. Door op vrijdag 12 april 2019 12 uur lang je mond te houden voelde je hoe het is om gepest te worden en er niets tegen te kunnen doen.

Mensen die gepest worden, hoor je vaak niet uit onzekerheid of angst nog méér gepest te worden. Door aan de ssstiltechallenge mee te doen geef je aan dat het onacceptabel is als er ook op jouw school nog gepest wordt.

Hieronder vind je het ssstappenplan zodat het organiseren van de Day of Silence een makkie wordt.

Na het ssstappenplan vind je de top 5 vragen die de afgelopen jaren gesteld zijn.

1

Bestel het actiepakket (uitverkocht)

In het Day of Silence Actiepakket vind je alles om je Day of Silence een succes te maken

  • Mondstickers
  • Posters
  • Praatkaartjes
  • Flyer met tips & tricks

TIP: stem eerst even af met de rest van je GSA, vóórdat je besteld. Elke schoollocatie kan één actiepakket krijgen. Eén actiepakket is in principe genoeg voor iedereen die op jouw school mee wil doen aan de ssstiltechallenge

 

2

Maak een intekenlijst

Het actiepakket kreeg je vanaf 25 maart 2019 toegestuurd, maar is op dit moment helaas uitverkocht. Laat mensen wel vooraf al beloven mee te doen aan de stiltechallenge

  • Vraag alle leuke mensen op jouw school om mee te doen aan de Day of Silence en laat ze een belofte ondertekenen.

De belofte ondertekenen kan heel simpel zijn. Je neemt een stuk papier en schrijft daarop:

‘Ik doe mee aan de ssstiltechallenge van de Day of Silence en beloof op 12 april tussen 00:00 uur en 12:00 uur mijn mond te houden. Op die manier vraag ik aandacht voor de gevolgen van pesten.’

Laat iedereen die mee wil doen deze intekenlijst ondertekenen (met hun bloed als inkt, grapje) Hang voor maximaal effect de intekenlijst op een zichtbare plek in je school

Verder:

  • Zet al je social media in om iedereen te laten weten dat je meedoet aan de ssstiltechallenge van de GSA
  • Hang alvast briefjes op in de school dat het vrijdag 12 april stil is. Ssst!
3

Waarschuw de volwassenen

Om vreemde reacties en misschien straf te voorkomen, is het handig om je familie en docenten die je gaat zien op vrijdag 12 april al van te voren te laten weten dat je 12 uur lang je mond gaat houden.

Het is best gek als die altijd spraakzame tiener ineens niet meer tegen je wil praten. Het is dus handig als je je ouders en je docenten van tevoren waarschuwt dat je mee gaat doen aan de ssstiltechallenge.

Leg uit dat het een actie van de GSA is om aandacht te vragen voor de gevolgen van pesten. Mensen die gepest worden hoor je vaak niet omdat ze niet meer durven iets te zeggen, bang om nóg meer gepest te worden.

Door mee te doen aan de ssstiltechallenge ga je voelen hoe het is om geen stem meer te hebben, zodat je beter kunt begrijpen hoe het is om gepest te worden.

4

Op de dag zelf: deel tape, stickers en praatkaartjes uit

Zorg ervoor dat iedereen die beloofd heeft om mee te doen aan de ssstiltechallenge uiterlijk donderdag 11 april een praatkaartje heeft die ze kunnen laten zien als mensen het gek vinden dat ze hun mond houden.

Op het praatkaartje staat: ‘Jongeren die gepest of buitengesloten worden om wie ze zijn, hoor je vaak niet omdat ze bang zijn voor meer pesterijen. Door vandaag mijn mond te houden sta ik stil bij de gevolgen van pesten.’

Wees op vrijdag 12 april extra vroeg op school en deel de mondstickers uit aan de mensen die meedoen aan de ssstiltechallenge. Je herkent de mensen aan dat ze niet praten.

BELANGRIJK: geluid maken, praten en/of gebruik maken van gebarentaal mag niet, maar je mag wel texten of schrijven.

5

Om 12 uur: herrie en confetti

Zorg ervoor dat je iedereen die mee heeft gedaan aan de ssstiltechallenge om 12 uur verzamelt

In de kantine bijvoorbeeld, in de grote hal, of op het schoolplein. Tel de seconden af tot 12 uur met je vingers en sta klaar met confetti.

Om 12 uur mag iedereen weer geluid maken, dus maak zoveel mogelijk herrie met je stem.

TIP: je kunt van te voren een zin bedenken die je iedereen laat roepen. Bijvoorbeeld: ‘Pesten moet stoppen!’

Nazorg: laat iedereen vertellen hoe het was om 12 uur je mond te houden. Voelde het raar of juist super chill? Kreeg je rare reacties? Laat iedereen aan het woord!

Spreek af met elkaar na de lessen om verder te praten over pesten en wat je als leerlingen kunt doen op je school om pesten te voorkomen. Maak desnoods een afspraak met je schoolleiding om te horen wat zij doen tegen pesten en wat jij kunt doen om ervoor te zorgen dat je school pestvrij wordt of blijft.

Top 5 vragen over Day of Silence

  • Inderdaad, als je ziet dat iemand gepest wordt, moet je er iets van zeggen, maar de pester aanpakken alleen is niet voldoende. Door de ssstiltechallenge kun je ervaren hoe machteloos het kan voelen als je gepest wordt. Opkomen voor mensen die gepest worden betekent ook dat je in de schoenen kunt staan van deze mensen.

  • De ssstiltechallenge is geen wedstrijd, maar een bewustwordingsactie. Dus als je om wat voor reden ook verplicht bent om bijvoorbeeld een kwartier te praten tussen 00:00 uur en 12:00 uur op vrijdag 12 april 2019, dan is dat prima. Dan heb je nog 11 uur en 45 minuten over om stil te zijn.

  • Dat is natuurlijk helemaal aan jou. Maar je zou verschillende dingen kunnen doen. Afspreken met iedereen die mee heeft gedaan aan de ssstiltechallenge bijvoorbeeld en plannen bedenken over hoe je pesten aan moet pakken binnen je school. Of je zou je met een klein clubje een afspraak kunnen maken met de schoolleiding om eens persoonlijk van hen horen wat ze precies doen tegen pesten. Maar je kunt ook een filmmiddag organiseren, met bijvoorbeeld de oscarwinnenende film Moonlight waar de hoofdpersoon niet alleen gepest wordt, maar ook moeite heeft om zijn homoseksualiteit te accepteren.

  • Natuurlijk kan dat. Organiseer het gewoon.

  • Interessant, dus je schoolleiding of docenten verbieden je om stil te zijn? Meestal is het andersom en verbieden ze je te praten. De oplossing is simpel: hou je mond dicht en kijk wat er gebeurd. Wat gaan ze doen? Jou van school sturen omdat je niets zegt?

De Day of Silence is in 1996 bedacht door Maria Pulzetti op de University of Virginia. In de VS wordt de Day of Silence door GLSEN georganiseerd, ook op vrijdag 12 april 2019!

In Nederland wordt de Day of Silence door het GSA Netwerk georganiseerd.

Het GSA Netwerk wordt mogelijk gemaakt door COC Nederland